Den snurrande Kompassen

Sist skrev jag att framtiden är justerbar och just nu måste jag justera min framtid. Jag har en kompass som jag alltid går efter och just nu måste den ställas in på ett nytt mål, men jag vet inte vad. Den snurrar inte, som den annars gör ganska ofta, men den hoppar mellan ett par olika alternativ utan att veta vart den ska stanna. Det är ganska förbryllande men jag vågar inte stanna den på ett mål då jag inte vill gå miste om det andra, tredje eller fjärde. Hur gör jag?!

Vi måste ha mål för att utvecklas frammåt, det tror jag är viktigt. Det kan vara små vardagsmål eller stora framtida mål, men vi måste ha mål i livet. Ibland är det viktigt att ta en paus eller styra om målet, men man ska aldrig ge upp! Jag vet tillfällen då jag har varit alldeles vilsen utan att min kompass har varit inställd och det går bara inte. Men så vet jag tillfällen, speciellt i ridningen och med hästarna, som målen bara kraschar i backen eller går upp i rök. Ett sådan tillfälle kan vara vid skada, långsiktigt eller gång på gång. Eller när hästen blir halt en vecka innan A - finalen i Div 1, då ger man lätt upp hoppet och lägger ner, det gjorde jag. Efter tillräckligt många bakslag vågade jag inte längre sätta upp ett mål för risken att misslyckas. Det är livsfarligt, det fick jag erfara, jag höll på att tappa hela mitt hästintresse på kuppen. Ironiskt - lite. Men en dag satte jag foten i backen, ställde in kompassen och gav mig f*n på att lyckas och det gjorde jag också. Man måste orka resa sig igen efter backslag för att nå framgång, våga misslyckas! Tänk på att man måste ta en risk för att vinna en chans - men man måste vara beredd på att förlora det man offrat. Det har jag också fått erfara men det är en annan histora.



Glöm inte ställa in kompassen ;) // Cillen

Efter vintern kommer sommaren...

Nu var det ett tag sen jag skrev så därför har jag bestämt mig för att ta mig i kragen och börja skriva oftare. Julen är över och våren kikar snart över krönet. Vi ska bara uthärda två månader med kyla, regn, snö, motvindar och mörker innan. Men vi måste nog det för att uppskatta våren när den väl kommer, så att den känner sig välkommen.

Jag såg flera gamla filmer i helgen och en av dem handlade om en person som hade varit trädgårdsmästare i hela sitt liv och aldrig varit utanför trädgårdens murar. Han hade sett hela världen genom TVn och när han väl kom ut i världen trodde han att han kunde byta kanal på fjärrkontrollen när världen blev otäck. Tänk om det hade varit så bra att man bara kunde byta kanal när man ville ändra på tillvaron? Han sade i alla fall en väldigt smart sak. Om man kunde se på livet som på årstiderna skulle det vara lättare att ta motgångar och problem med ro. Sommaren alltid kommer varje år efter en vinter, men vintern kommer alltid efter sommaren. Alla problem löser sig så småningom men de kan lång tid. Ibland kan vintern även vara mysig och vacker så man får lära sig se det possitiva med tillvaron, även om den inte alltid är önskad.

En annan film jag såg var The outsiders från - 83. Inte nog för att Matt Dillon är galet snygg i den filmen och den nästan bara handlar om killar så tyckte jag att den hade ett bra budskap och var väldigt tänkvärd. Den handlade om klasskillnaderna bland ungdomar på 80 - talet och den strid som hela tiden fanns mellan dem, byggd på fördomar. De var tvunga att välja sida, de visste inget annat och de stred för att överleva, när striden egentligen var orsaken till deras risk att dö. De gälde att spela korten rätt, men det var de som hade skapat spelet som de egentligen inte ville spela. Filmen följer ett par ungdomar och deras sorgliga öden, där de inser att striden aldrig går att vinna för någon av dem och att det inte är det som livet går ut på, för det kommer alltid att finnas olika sorters människor. Däremot går det att bryta striden, men så långt kommer de aldrig förrän livets öde slår tillbaka.
Acceptera inte tillvaron om den är fel men lär dig leva med det förflutna. Om något, så förändra framtiden, den är inte kontrollerbar men i alla fall justerbar.


Om du inte har hört Robyns gamla låt Still your girl så lyssna på den en gång. 
// Cillen

RSS 2.0